22940-91206 | 22940-96013
info@pammakaristos.eu

Blog

Θεραπεία με ζώα – Animal-assisted interventions

Το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα των υπηρεσιών του για τη διημέρευση και ημερήσια φροντίδα εφήβων και νέων με αυτισμό και νοητική αναπηρία, σε καθημερινή βάση στο εγγύς μέλλον, τη θεραπεία με ζώα. Τα ζώα έχουν να προσφέρουν σε όλους μας πολλά, ειδικά όμως  για τους ανθρώπους με αναπηρίες, εκτός από εξαιρετική συντροφιά, μπορούν να γίνουν και εξαιρετικά «οχήματα» παροχής θεραπείας.

Οι παρεμβάσεις που είναι υποβοηθούμενες από ζώα (animal-assisted interventions) έχουν τεκμηριωθεί για την αποτελεσματικότητά τους, από πληθώρα έγκυρων μελετών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 10-15 χρόνια. Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι παρεμβάσεις υποβοηθούμενες από ζώα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη, να βελτιώσουν τη διάθεση και να ενισχύσουν την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης στους θεραπευόμενους.

Όλα τα animal-assisted interventions, διαπιστωμένα παρεμβαίνουν σε διάφορους βιολογικούς δείκτες στον οργανισμό των θεραπευόμενων, που σχετίζονται με το stress: μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, της ορμόνης του stress. Ταυτόχρονα ενισχύουν την έκκριση της ωκιτοκύνης στον οργανισμό, που έχει φανεί ότι ευνοεί τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και προάγει τη χαλάρωση.

Όλα τα παραπάνω βιολογικά αποτελέσματα, είναι εξαιρετικά επιθυμητά για τους πληθυσμούς με αυτισμό ή/και νοητική αναπηρία που υπηρετούμε στο Ίδρυμα, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε συννοσηρότητες με αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Ποια ζώα είναι –όμως- πιο κατάλληλα να γίνουν ζώα θεραπείας;

Σύμφωνα με το International Society for Animal-Assisted Therapy, παρότι κατά περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπεία και σπάνια ή άγρια ζώα, τα καταλληλότερα για ζώα θεραπείας, είναι τα εξημερωμένα, οικόσιτα ζώα, με τα οποία ζει ο άνθρωπος για χιλιάδες χρόνια. Σκύλοι, γάτες, άλογα, αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες είναι τα πιο συνηθισμένα ζώα θεραπείας. Και ζώα όμως όπως τα αλπάκα και τα λάμα, που έχουν εξημερωθεί και ζουν με τον άνθρωπο για πολλά χρόνια, συνηθίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, με την πρόθεση να παρέχει επαγγελματικές παρεμβάσεις υποβοηθούμενες από ζώα (animal-assisted interventions), και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ζώων, το Ίδρυμα «υιοθέτησε» δύο ημίαιμα σκυλάκια 50 ημερών, την Άρια και τον Ερμή, με σκοπό να τους εντάξει επίσημα στο μέλλον, στο θεραπευτικό «προσωπικό» του!

Η καθημερινή συντροφιά και συνεργασία των ωφελούμενών μας με τους σκύλους-θεραπευτές, επιπλέων όλων των πλεονεκτημάτων που ήδη αναφέρθηκαν, εκτιμούμε ότι θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση και στους βασικούς περιορισμούς επικοινωνίας που τους επιβάλλει ο αυτισμός. Τα ζώα θεραπείας μπορούν να λειτουργήσουν ως άριστος «επικοινωνιακός καταλύτης».

Προς το παρόν, μεγαλώνουμε τα υπέροχα «κουτάβια» μας με ιδιαίτερη φροντίδα και περιμένουμε με χαρά τις πρώτες κατευθυντήριες που θα μας δώσει εντός των επομένων ημερών η SAPT Hellas -την ευχαριστούμε θερμά!- με την οποία συνεργαζόμαστε χρόνια και από την οποία ζητήσαμε να αναλάβει την εκπαίδευση των κουταβιών μας, ως σκύλων θεραπείας, όταν η ηλικία τους είναι η κατάλληλη.

Ως τότε, μοιραζόμαστε μαζί σας τον ενθουσιασμό μας και πολλές φωτογραφίες των «το be θεραπευτών» μας, της Άριας & του Ερμή!

 

                                                                                                                  Κ.Ι.Σταυρίδου

                                                                                                      Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

                                                                                                     Ειδική Σύμβουλος Διοίκησης

 

Πηγές:  – IUBH University of Applied Sciences in Erfurt, Germany,  -International Society for Animal Assisted Therapy (ISAAT)

Post a comment

Skip to content