Ειδική Φυσική Αγωγή

Η Ειδική (ή Προσαρμοσμένη) Φυσική Αγωγή είναι η Επιστήμη της ανάπτυξης, εφαρμογής και παρακολούθησης ενός προσεκτικά σχεδιασμένου εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης, με αντίστοιχες προσαρμογές διδασκαλίας, ασκήσεων και περιβάλλοντος προκειμένου οι μοναδικές ανάγκες του κάθε ασκούμενου με αναπηρία να ικανοποιηθούν.

Η Ειδική Φυσική Αγωγή εντάσσεται στο ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα  του Ιδρύματος και είναι μια από τις βασικές παρεμβάσεις καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασκούμενους. Εκτός από τα οφέλη στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ασκουμένων και στον έλεγχο του βάρους ο ρόλος της Ειδικής Φυσικής Αγωγής είναι και ψυχαγωγικός μέσω της συμμετοχής των παιδιών σε ομαδικά προγράμματα άσκησης όπου επιχειρείται η κοινωνικοποίηση και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Σημαντικά οφέλη παρατηρούνται και στην συμπεριφορά των παιδιών καθώς αποδεικνύεται ότι μειώνει τις αρνητικές συμπεριφορές.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 • Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της αφής, ικανότητες συντονισμού.
 • Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων: απλές προσαρμοστικές δεξιότητες, σύνθετες προσαρμοστικές δεξιότητες, περίπλοκες προσαρμοστικές δεξιότητες.
 • Ανάπτυξη των φυσικών σωματικών ικανοτήτων: ταχύτητα, ευλυγισία, δύναμη.
 • Καλλιέργεια του ρυθμού.
 • Ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας: εκφραστική και δημιουργική κίνηση.
 • Ανάπτυξη και βελτίωση στοιχειωδών και θεμελιωδών κινητικών προτύπων: μετακίνηση στο χώρο, ισορροπία, χειρισμός αντικειμένων, βάδισμα, τρέξιμο, ρίψεις, άλματα, σύλληψη μπάλας, που θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία σύνθετων κινητικών δεξιοτήτων.
 • Η πρόληψη, βελτίωση και διόρθωση μορφολογικών και λειτουργικών παρεκκλίσεων (ορθοπεδικών κι άλλα).
 • Η προαγωγή της υγείας και ευεξίας : καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Η εξασφάλιση της υγείας μέσω της εξάσκησης των υποστηρικτικών μυϊκών μαζών (κορμός, ραχιαίοι, κοιλιακοί), που βοηθούν στην όρθια στάση και λειτουργία των οργάνων και συστημάτων που βρίσκονται στις σωματικές κοιλότητες.
 • Aνάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων : συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, αυτοπειθαρχία, υπευθυνότητα, υπομονή, θάρρος.
 • Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και καλλιέργεια ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης.
 • Aνάπτυξη ηθικών αρετών όπως, τιμιότητα, δικαιοσύνη,
 • Σεβασμός αντιπάλων, αξιοκρατία κ.α.
 • Κατανόηση εννοιών και απόκτηση γνώσεων σχετικών με την φυσική αγωγή και αθλητισμό. Γνώση των κανονισμών διαφόρων αθλημάτων προσαρμοσμένων και μη.
 • Ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας.
 • Συνειδητοποίηση της ανάγκης για δια βίου άσκηση και της ωφέλειας που προκύπτει από αυτή.

Το Ίδρυμα  για την υλοποίηση των προγραμμάτων Ειδικής Φυσικής Αγωγής διαθέτει ένα σύγχρονο γυμναστήριο με διαδρόμους, ελλειπτικά, ποδήλατα, πολύζυγα, ένα τραπέζι πιγκ-πογκ καθώς και πλήθος φορητών οργάνων γυμναστικής και υλικό ψυχοκινητικής όπου μπορούν να εφαρμοστούν ασκήσεις ενδυνάμωσης, φυσικής κατάστασης, ρυθμικής, ενόργανης, πρόγραμμα ψυχοκινητικής και εκμάθησης επιτραπέζιας αντισφαίρισης.  Στα πλαίσια της Ειδικής Φυσικής Αγωγής εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης αλλά και ομάδικά προγράμματα εκμάθησης Παραδοσιακών χορών  και Zumba, ομάδα  Boccia, ομάδα Μπάσκετ και ομάδα Ποδοσφαίρου.

Στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου 5χ5 υλοποιούνται τα ομαδικά προγράμματα άθλησης και διοργανώνονται αγώνες με την συμμετοχή φορέων ειδικής αγωγής καθώς και με σχολεία τυπικής ανάπτυξης.

Τα παιδιά στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης, της δικτύωσης και της συνεργασίας με την ευρύτερη κοινότητα συμμετέχουν  σε αγώνες που οργανώνουν διάφοροι φορείς στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς με σημαντικές διακρίσεις.

Παραδοσιακά κάθε χρόνο τον Μάιο το Ίδρυμα διοργανώνει Τουρνουά Μπάσκετ και  Τουρνουά Ποδοσφαίρου με την συμμετοχή πολλών φορέων Ειδικής Αγωγής  και με στόχο την γνωριμία και την συνεργασία με τους  φορείς καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών.